Kukkaniityt pelastaisivat kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Kimalainen keltaisessa kukassa.

Pölyttäjien tilanne on vakava, sillä sukupuutto uhkaa melkein puolta pölyttäjälajeista. Tämä ennustaa ruoantuotannon romahtamista.

Viime vuonna huikean suosion saavuttanut pelasta pörriäinen -kampanja sai ihmiset tekemään valtavan määrän tekoja pölyttäjien puolesta: nurmikkoja jätettiin leikkaamatta, hyönteishotelleja rakennettiin ja kukkapeltoja istutettiin.

Yksi kesä ei kuitenkaan riitä pölyttäjien määrän kasvamiseen, ja siksi myös Espoossa tulisi tehdä suunnitelma pölyttäjien pelastamiseksi. Ympäristöministeriö on jo käynnistänyt kansallisen pölyttäjästrategian valmistelun, mutta Espoo voisi toimia kehityksen kärjessä ja aloittaa oman kukkaniittystrategian yhteistyössä taloyhtiöiden, seurakuntien ja yritysten kanssa.

Kaupungille kukkaniittystrategia toisi myös säästöjä, sillä luonnonmukaiset kukkaniityt maksavat viidesosan hoidetun nurmikon ylläpidosta, minkä lisäksi myös moottoriteiden tienpientareet voitaisiin jättää hallittuun hoitamattomuuteen. Taloyhtiöt ja seurakunnat voisivat osoittaa alueita pölyttäjiä varten pihoiltaan.

Espoossa on myös runsaasti joutomaita, jotka esimerkiksi odottavat kaavoitusta. Näille alueille niittykasveilla olisi helppo lisätä alueen arvoa ja viihtyisyyttä arvaamattomalla tavalla. Lisäksi voisimme perustaa pieniä kivikkopuutarhoja, joilla harvinaistuneiden luontotyyppien kasvit voisivat kasvaa.

Kukkaniittyjen avulla Espoosta voitaisiin tehdä todellinen pölyttäjäystävällinen puutarhakaupunki.


Janne Hirvasvuopio
VTK, oik. tied. yo.

Kirjoittaja on ehdolla Espoon kuntavaaleissa 2021.

%d bloggaajaa tykkää tästä: