Espoo tarvitsee terapiatakuun

Suomi menettää 11 miljardia vuodessa mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Kulut syntyvät sairauspäivärahoista, menetetystä työpanoksesta, sosiaaliturvasta mutta myös vankeinhoidon ja oikeuslaitosten kuluista. Lasten ja nuorten syrjäytymisen yksi suuri riskitekijä ovat vanhemman hoitamattomat mielenterveysongelmat. Jos pystymme poistamaan kymmenesosankin tuosta summasta, investoinnin tuottoaste on valtava.

Miten tämä voitaisiin toteuttaa?

On panostettava terveyden peruspalveluihin, sillä ne ovat sekä vaikuttavia että kustannustehokkaita. Julkisella puolella ei ole riittävästi tarjolla lyhythoitoa ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, joiden avulla tarve pitkäkestoisempaan ja tällä hetkellä myös pitkään jonotettavaan psykoterapiaan pienenisi.

Tutkimuksen mukaan peruspalveluissa tapahtuva mielenterveyshoito on vaikuttavin ja kustannustehokkain tapa parantaa mielenterveyspalveluita. Ihmisen kannalta tärkeintä on saada hoito yhdeltä luukulta vaivattomasti ja niin, ettei hoito katkea. 

Ihmisen on myös saatava hoitoa, vaikka hänellä ei olisi varaa yksityiseen psykoterapiaan. Se maksaa kyllä itsensä kunnalle takaisin. Kun kyse on lapsista ja nuorista, yhteistyön päiväkotien, koulujen ja lastensuojelun kanssa on oltava tiivistä ja myös vanhempien tuen tarve tulee tunnistaa.

Terapeuteista on huutava pula. Tämä tulppa on poistettava. Tilannetta tulee paikata menetelmäkoulutuksilla ja tekemällä psykoterapiakoulutuksesta maksutonta.

Minua pelottaa mielenterveysvelka kunnan velkataakkaa enemmän. Siksi myös Espoo tarvitsee terapiatakuun, jotta jokainen saa tarvitsemaansa hoitoa.Janne Hirvasvuopio
(Vihreät, 131)
Valtiotieteiden kandidaatti, oikeustieteiden ylioppilas

%d bloggaajaa tykkää tästä: