Maksuton toinen aste ei saa kääntyä tavoitettaan vastaan Espoossa

Oppivelvollisuus laajenee elokuussa 18 ikävuoteen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että toisen asteen oppimateriaalit ja välineet ovat ilmaisia niille, jotka päättävät perusopetuksen tänä keväänä.

Maksuttoman toisen asteen tarkoitus on hyvä: edistää pitkällä aikavälillä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Erityisesti se vähentää syrjäytymistä riskiryhmissä, lisää työllisyyttä ja tulee näin maksamaan itsensä pitkällä aikavälillä takaisin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on luvannut maksaa oppivelvollisuuden laajentamisesta koituvat kustannukset. Valtio ei kuitenkaan ole luvannut uudistuksen alkuvaiheeseen kouluille lisää resursseja, vaan rahoitusta tullaan jakamaan ripotellen. Vaarana on, että kunta ei kykene kattamaan koulujen tarvitsemia hankintoja täysimääräisesti. Jos korvaustaso ei riitä, uudistus tulee leikkaamaan resursseja varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta. Tällöin uudistus kääntyy pahasti itseään vastaan.

Espoon päättäjien on varmistettava, että toisen asteen maksuttomuus toteutuu niin, ettei perusopetus kärsi. Politiikassa on harvoin antaa helppoja ratkaisuja, mutta mitäpä jos jätetään vaikkapa se 73 miljoonaa euroa maksava nelikaistainen Espoonväylä rakentamatta? Eiköhän me sillä rahalla saataisi kurottua koulutuksen korjausvelka kuntoon.

Janne Hirvasvuopio
(Vihreät, 131)Valtiotieteiden kandidaatti, oikeustieteiden ylioppilas

%d bloggaajaa tykkää tästä: