Leppävaaran keskuksen kehittyminen uhkaa jumittua vuosikymmeneksi

Leppävaaran rautatie-asema aurinikoisena päivänä.


Leppävaara on Espoon elinvoimaisin, suurin ja kehittyvin keskusta-alue.

Kuten moni teistä on kuullut, suunnitelmat Leppävaaran kehittämisestä on kuitenkin pistetty jäihin. Näin arvokkaan alueen uudistuksen on oltava korkeatasoinen, taloudellisesti hyvä ja asukkaiden hyväksymä.

Tämän takia tarvitsemme hyvin suunnitellun kokonaisuuden. Espoon on kuitenkin mahdotonta houkutella hankekehittäjiä kehittämään Leppävaaraa, jos jätämme heidät nyt täysin tyhjän päälle. Suunnitelmiin on jo nyt käytetty miljoonia euroja, ja vuosikymmenten suunnittelu elinvoimaisesta kävelykeskustasta on vedetty vessasta alas.

Kokonaisuudessa on kuitenkin vielä kehittämisen varaa. Gallerian kiinteistö pitäisi ottaa mukaan suunnitelmiin ja varmistaa, että pohjoispuolelle suunnitellut kiinteistöt toteutetaan niin, ettei alueesta tule tuulista ja liian varjoisaa. Mielestäni on kuitenkin kohtuutonta, että nyt tehty työ heitetään täysin romukoppaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että radan pohjoispuolen kehitys saattaa jumittua jälleen seuraavaksi vuosikymmeneksi. Nykyinen suunnitelma toisi pohjoispuolelle työpaikkoja ja palveluita vanhan huoltoaseman ja kauppakeskuksen tilalle.

Leppävaaran aluetta koskettavat myös muut haasteet. Meidän on varmistettava, että sähköpotkulautoja ei jätetä keskelle katuja. Helsingissä tämä on jo suuri ongelma ja haittaa muita kulkijoita, mutta erityisesti näkövammaisia. Laudoista vastaavat yritykset on saatava vastuuseen siitä, että ne sijoitetaan asiallisesti.

Suurena keskusta-alueena Leppävaaran rikollisuus on lisääntynyt. Meidän on varmistettava tarpeellisilla ehkäisykeinoilla, että alue on turvallinen. Näihin lukeutuvat kunnollinen kaupunkisuunnittelu, lisävalaistus ja ongelmien ennaltaehkäisy. Espoon on siis varmistettava tarpeelliset resurssit kouluille, lastensuojeluun ja sosiaalihuoltoon, sillä sosiaalipolitiikka on parasta kriminaalipolitiikkaa.

Lintuvaaran ja Lintumetsän alueita on puhuttanut Lintuvaarantien jatkaminen Vihdintielle. Tämä ei ole välttämättä paras ratkaisu, sillä alueella on runsaasti kouluja ja päiväkoteja. Läpikulun rakentaminen lisäisi liikennettä runsaasti, eikä nopeusrajoituksia noudateta nytkään. Suunnitelman tulee olla lapsille turvallinen ja ratkaisun tulee olla kaikin tavoin kestävä.

Ikuisuuskysymyksenä Leppävaarankin alueella ovat tietenkin luontokysymykset. Mielestäni meidän on turvattava alueen metsät ja virkistysalueet liialliselta rakentamiselta. Siksi onkin tärkeää käyttää jo rakennettuja alueita hyödyksi niin pitkälle kuin mahdollista. Janne Hirvasvuopio (131, Vihreät)
valtiotieteiden kandidaatti, oikeustieteiden ylioppilas,

Viherlaakso

%d bloggaajaa tykkää tästä: