Eutanasia on laillistettava Suomessa

Suurin osa suomalaisista toivoo rauhallista ja levollista kuolemaa. Silti eutanasia ei ole Suomessa mahdollista. Ei, vaikka neljä viidestä suomalaisesta kannattaa eutanasian hyväksymistä

Kuolema.

Se niittää meistä jokaisen, mutta silti se on vaiettu ja vältelty puheenaihe. Silti siitäkin pitää pystyä puhumaan.

Tutustuin kuolemaan läheltä jo lapsena, kun isäni sairastui parantumattomaan sairauteen, joka vei hänen jaloista ja käsistään ensin voimat, sitten puheen. Lopulta hän nukkui rauhallisesti pois.

Tuolloin, 14-vuotiaana, mietin ensimmäistä kertaa eutanasiaa. Rauhallinen poisnukkuminen ei nimittäin ollut selvää. Pelotti joutuuko isäni kärsimään, jos sairaus ei veisikään häntä nopeasti rauhaan.

Suurin osa suomalaisista toivoo rauhallista ja levollista kuolemaa. Silti eutanasia ei ole Suomessa mahdollista. Ei, vaikka neljä viidestä suomalaisesta kannattaa eutanasian hyväksymistä. 

Lääketieteellisen hoidon tulee aina perustua tutkittuun tietoon ja lakiin - ei hoitohenkilökunnan tunteisiin tai uskontoon.

Eutanasiassa lopetetaan sietämätön kärsimys, kun hoitokeinoja ei enää ole, eikä kivunlievitys ole mahdollista. Eutanasian edellytys on se, että henkilö pyytää sitä itse ja että hän on oikeustoimikelpoinen.

Moni pelkää eutanasian heikentävän luottamusta lääkäreihin, mutta kansainvälisesti näin ei ole käynyt. Lääkäreillä tulee olla oikeus kieltäytyä eutanasian antamisesta. Myös hyvän saattohoidon ja palliatiivisen hoidon saatavuuden on edelleen oltava jokaisen oikeus riippumatta siitä, laillistetaanko eutanasia Suomessa.

Eutanasiassa on kyse oikeudesta päättää itse omasta elämästään ja siitä, milloin on aika siirtyä kärsimyksestä rauhaan.


Janne Hirvasvuopio

Seuraava
Seuraava

Puhe saamelaisnuorten mielenosoituksessa 17.11.2022